Focali

Sektioner
Nordiskt bioenergipris till Focaliforskare

Nordiskt bioenergipris till Focaliforskare

Göran Berndes, forskare vid Fysisk Resursteori på Chalmers och medlem i Focali, har tilldelats Nordiska ministerrådets bioenergipris.

Priset går till en person eller organisation som har gjort en särskilt insats för att främja och öka produktionen och användningen av bioenergi. Det består av 50 000 danska kronor och ett diplom och överlämnades av den svenske miljöministern, Andreas Carlgren, på Sveriges Energiting i Stockholm den 16e mars.

Göran Berndes är den tredje mottagaren av priset. Han forskar på energisystem, markanvändning och samband mellan dessa och andra faktorer. Fokus i hans forskning ligger på hur biomassa kan användas för att minska energisystemets klimatpåverkan och på följderna av en storskalig användning av biomassa för energi.

-Berndes har haft ett omfattande internationellt engagemang, både som forskare och rådgivare. Han har i alla sammanhang verkat för att visa hur den nordiska modellen med storskalig kostnadseffektiv bioenergi går att förena med högst tänkbara ambitioner för såväl miljö- och socioekonomiska mål, betonar priskommittén.

Läs mer på Nordiska ministerrådets hemsida

Focalis nyhetsbrev

Fyll i ditt namn och e-mail om du vill få information om Focalis publikationer och seminarier etc. ...

Subscribe to our newsletter

Email:

Name: