Focali

Sektioner
Madelene Ostwald intervjuad i radioprogrammet Klotet

Madelene Ostwald intervjuad i radioprogrammet Klotet

Focalis forskningsledare Madelene Ostwald intervjuades, i Sveriges Radios internationella miljöprogram Klotet den 14 mars, efter att ny forskning har visat att skogslandskap även kan släppa ut mer växthusgaser än de tar upp.

Madelene fick, efter att ett reportage sänts om den nya forskningen, frågan:

”Tidigare har man ju trott att skogar generellt är bra för klimatet, men om vissa skogar bidrar till växthuseffekten, då vore det väl bättre att hugga ned dem?”

Hon svarade med att säga:

”Men skogar är ju så mycket mer är bara kolatomer. Det är ju så många andra saker vi behöver bevara. På våra breddgrader t.ex. så har skogen en stor kommersiell betydelse och i u-länder i tropikerna kan ju skogen ha livsavgörande betydelse för människor. Den biologiska mångfalden har vi inte koll på det kan ju vara så i framtiden att vi hittar någon liten svamp som löser hela cancerproblematiken och då kanske vi är jätteglada att morfar och mormor sparade just den här delen av skogen. Så vi får ju inte stirra oss blinda på bara kolet när det gäller skog utan det är många andra funktioner som skogar ska fylla."

Intervjun tog även upp de pågående klimatförhandlingarna och frågor kring REDD+.

Klicka här för att lyssna eller läsa hela intervjun på Klotets hemsida.

 

Focalis nyhetsbrev

Fyll i ditt namn och e-mail om du vill få information om Focalis publikationer och seminarier etc. ...

Subscribe to our newsletter

Email:

Name: